L1-A, L1-B ve E1 ve E2
Farklı vize türleri arasındaki nüans farklarını anlamak oldukça zor olabilir. İlk bakışta, L1-A, L1-B vizeleri ve E1-A ile E1-B vizeleri arasında benzerlik göze çarpıp ayırt etmesi zordur.
L vizesi ve E vizesi arasındaki kritik fark L vizesi için bir işverenin vize sponsoru olması gerektiğidir. L vize daimi oturma iznine imkan sağlar. E vizesi ise bu imkanı sunmamaktadır.
L1-A ve L1-B vizeleri
Şifrket içi transfer vizesi olarak da bilinir, bir iş veren ilgili aday adına dilekçe ile başvurmalıdır. L-1 vize bir Yöneticisi veya Müdüre verilir, L-2 vizesi ise bir konuda özel bilgi sahibi bireylere verilir.
Aday Amerika Birleşik Devletleri'ne getirilmeden önce ana şirketin deniz aşırı şubesinde en az üç yıl çalışmış olmalıdır. Bir yıldan daha yeni olan şirketler, yabancı uyruklu çalışanları için sponsor olarak bir yıla kadar vize için başvurabilirler ve bu vize de 5 yıla kadar yenilenebilir. Bir yıldan daha uzun süredir sektörde olan şirketler için, işveren sponsorluğunda vizeler üç yıla çıkartılıp, beş yıla kadar da uzatılabilir.
Aynı kurallar LB-1 vizesine başvuranlar için de geçerlidir (özel uzmanlığa sahip kişiler). Bir yıldan uzun süredir faaliyette olan bir şirket 5 yıla kadar yenilenebilen vize başvurusunda bulunabilir.
L-1A ve L-1B vizeleri "ikili niyet" olarak da bilinir ABD'de daimi oturma izni isteyenler için harika bir araçtı. Bir adayın vize süresi sona erdiğinde, daimi oturum izni için başvurmamışsa, ülkeyi terketmelidir.
E1 ve E2 vizeleri "ticaret vizeleri" olarak adlandırılır Bu vize ile Amerika Birleşik Devletleri ile ticaret yapan bireylere verili. Bu vizelerden birini almak için, aday gerekli maddi yükümlülükleri yerine getirmeli ve yetkili müdür sıfatına sahip olmalıdır.
Başvuru sahipleri başvurdukları ülkenin vatandaşları olmalıdır.
E1 ve E2 arasındaki fark ise ülkenin bağlı buulunduğu anlaşma kategorisini gösterir. E2 vizesine başvuranlar, Amerika Birleşik Devletleri'ni kısa bir süreliğine de terketseler yatırımlarını geri alamazlar.
Bu vizeler küçük işletmeler tarafından kullanılmaktadır ve iki yıla kadar sınırlı olmayan iki yıllık uzatmalar için düzenlenmektedir.
E1ve E2 vizeleri ikili niyet içermez ve kalıcı oturum sağlamaz.